Wednesday, August 5, 2009

environmental portrait

Inainte de toate, cred ca sa lucrezi ca fotoreporter la un publicatie e o treaba data dracului, pentru ca trebuie sa ai veleitati adunate din ambele "tabere" ale unei redactii: sa fii fotograf, dar si reporter; deci, foto-reporter.

Daca esti destul de norocos sa-ti placa si sa te pricepi la meseria asta si ajungi sa lucrezi pentru o publicatie care te trimite la actiuni din care ies poze tari (ziarele de sport, dar si cele genealiste, iti pot oferi acces nebanuit la chestii spectaculoase - manifestatii de strada, meciuri de fotbal, inundatii samd), poti spune ca esti un fotograf fericit. Ce te faci, insa, daca ajungi sa lucrezi la un ziar de business, unde, ideea generala este ca fotografia e pe plan secund, ca informatia primeaza (unde chiar si tabelele sunt mai importante!) si ajungi sa fotografiezi doua mari categorii de evenimente: conferinte de presa si interviuri. Sooo boooriing!!!

Cum la conferintele de presa ajung majoritatea fotoreporterilor din presa si de la care mai mult de 2-3 fotografii cu "man of the hour" facute bine nu se cere (bonus: una cu prezidiul, daca e cazul), la interviuri, lucrurile pot evolua. Sau din contra...

Dupa o ora de cautat pe Google, am aflat urmatoarele:

- exista o categorie de fotografii care se cheama on location
- din categoria asta, ce ne intereseaza pe noi se pare ca se cheama environmental portrait
- apoi, cuvinte cheie ar mai fi si head and shoulders portrait

Acum, daca e sa ne luam dupa tipul de fotografii care se regasesc cel mai des intr-un ziar de business, acela ar fi cel enviromental: ai un om (de afaceri) in biroul sau (de multe ori inghesuit si plin de pixuri, hartii si calculatoare) ce asteapta sa-i zici "cum sa stea" (daca esti norocos si nu te tine doar 5 minute). Ce iese de aici, tine doar de imaginatia fotografului si de cateva reguli simple.

Un articol
din 2006 (Washington Post) ne spune cum ar trebui procedat atunci cand vrem sa facem un portret business. Am mai aflat ca cel mai meserias fotograf in domeniul asta a fost Arnold Newman. Cateva exemple de astfel de portrete gasiti si aici (genul 99% transpiratie, 1% inspiratie).

1 comment:

delphy said...

cu placere
ma regaseam mult in ce ai scris :)