Tuesday, December 29, 2009

mic, dar harnic

Daca auzeam pe cineva ca vrea sa-si cumpere Panasonic Lumix GF1 i-as fi recomandat, din experienta cu aparatele Panasonic, sa se abtina sau sa dea banii pe altceva (Canon, Nikon, Olympus...). Ei bine, se pare ca m-as fi inselat amarnic, pentru ca GF1 a reusit sa ma impresioneze si sa-mi capteze atentia prin fotografiile care ies din el.



Povestea zice asa: nu e point&shoot (desi are dimensiunile unuia), e un DSLR in formatul 4/3 (senzor 12 mpx, fara oglinda...); Leica si-a bagat si ea coada in conceptul de Lumix; filmeaza HD (720p unii zic chiar mai bine decat D90); are hotshoe pentru blitz extern (dar si unul on-camera, TTL); se poate monta si un viewfinder suplimentar reglabil; ISO cu valori mari (peste 800) nu il lasa fara grai; obiectivele din kit (un 20mm cu 1.7 sau 14-45mm) sunt suficiente pentru all-around-job; la F64 pretul unui kit e undeva intre 3.400 si 4.000 Ron. Plus multe alte chestii bune la casa fotografului.

Nu am apucat sa pun mana pe el efectiv. Dar are potential... Imi place ideea de DSLR mic, gen Leica, care sa nu strige din toti rarunchii "Atentie!! Asta care ma tine in mana lucreaza in presa!!!". Cum Leica e un vis frumos (si scump), GF1 pare sa fie o alternativa viabila... Aaaa.. Sa nu uitam ca filmeaza HD!

Impresii bune are si Leon Neal, Craig Mod l-a testat si el pe Himalaya (aici vorbeste despre foto si aici despre video), iar pe Vimeo gasiti mai multe filme facute cu micutul aparat.

No comments: