Thursday, December 3, 2009

poze reşapate (editat)

Later Edit: Din postul asta am tras niste concluzii - ca pe EditorFoto lumea crede ca fac jurnalism (!?), ca parerea mea ar trebui intai cizelata, rumegata, fragezita samd inainte sa o emit (in definitiv, vad ca am cativa followers care s-ar putea sa fie influentati de ce zic eu). Se pare ca m-am inselat si ca cele doua poze sunt facute in momente diferite. Mi se pare de-a dreptul spectaculos ca un fotoreporter sa se duca la parada nationala, sa gaseasca fix aceleasi persoane, ca fix aceeasi persoana sa se uite la el cand fotografiaza (din, aparent, acelasi punct de statie) si sa reactioneze cu un zambet asemanator cu cel de anul trecut. Si totusi, dupa cum ne zice autorul imaginilor, sunt facute la un an distanta. Asa ceva nu vezi "pe toate gardurile" si nu, chiar nu sunt ironic... Va multumesc, tuturor, ca ma cititi...



Ce faci cand te cheama Reuters si vine ziua nationala a unei tari (despre care nu multi au auzit) si ai drept assignment parada militara aferenta? Le servesti oamenilor cate-un instantaneu... de anul trecut! :)

Foto de la parada din 2009 (c) Reuters


Foto de la parada din 2008 (c) Reuters

PS: Coincidenta? Hmm... Stiu, nu sunt una si aceeasi fotografie; dar sa fim seriosi, sunt din aceeasi serie... si daca una a aparut in 2008, inseamna ca atunci au fost facute. Nu?

3 comments:

andrei said...

Nu. Nu inseamna neaparat ca atunci au fost facute.

Parada militara de 1 Dec. are un caracter repetitiv, deci previzibil.

In plus, mailul lui Bogdan Cristel nu e greu de aflat. Poate era cinstit sa-l intrebi.

Bogdan Cristel said...

Este aceeasi fata, intr-adevar.

Si nu am fost tocmai surprins cand am zarit-o atunci cand incercam sa fac ceva imagini cu pregatirile paradei. Si sper sa o gasesc si anul viitor. Si poate si peste 10 ani....
Nu stiu ce pregatire in domeniul fotografiei de presa ai, dar, daca stii ce este exif-ul unei imagini digitale, te invit sa comparam exif-urile acestor imagini impreuna oricand.

Si, dupa cum spune Andrei, nu era foarte complicat sa te informezi macar un pic inainte de a arunca cu noroi in jur....

ma poti gasi oricand pe bogdan.cristel@gmail.com sau la 0744 350831

bogdan,

Alexandru Zaharia said...

va salut pe amandoi (andrei, bogdan). trebuie sa recunosteti ca cele doua fotografii seamana. chiar foarte mult... daca bogdan zice ca nu sunt facute tot anul trecut, eu zis sa-l credem, ca n-avem nici un motiv sa facem altfel.

@andrei: nu a fost in intentia mea sa fiu "necinstit" uitand intentionat sa-l sunt pe Bogdan in legatura cu pozele. Pur si simplu nu m-am gandit (nu ma cunosc cu nici unul dintre voi doi si nu am simtit nevoia sa caut un soi de confirmare / negare jurnalistica)

@bogdan: "imi cer scuze daca fotografiile nu sunt de anul trecut" - asa incepusem sa-ti zic pe mobil dupa ce m-ai gratulat spunandu-mi "maestre al fotografiei digitale" si inainte sa-mi inchizi telefonul in nas... nu e nevoie sa-mi trimiti niciun EXIF, cuvantul tau e de ajuns - imi pare rau ca nu m-am documentat mai mult inainte sa postez.