Monday, May 24, 2010

ce si cum sa negociezi

Money Channel, postul Tv de afaceri, avea cu ceva timp in urma un slogan misto: "Vorbiti afacereza?". Un soi de romgleza specializata pe afaceri. In Romania, se pot face afaceri profitabile din fotografie? E mai greu sau mai usor decat in alte domenii? Dau romanii valoare (bani) pe fotografii? Inteleg ei ca privitul unei fotografii (a unei amintiri) inseamna o investitie mult mai mare decat pretul cartonului pe care e tiparita?

Pe vremuri de criza, toti vor sa ciupeasca ceva, sa negocieze. Susan Stripling, o apreciata fotografa de nunti din State, spune ca nu e nimic in neregula sa negociezi atata timp cat stii ce sa negociezi. De exemplu, cele mai importante week-end-uri din an (perioada aprilie - noiembrie) nu pot fi negociate - insa daca-ti pui nunta in zilele moarte sau cu "potential mic de afaceri" s-ar putea sa obtii o reducere moderata. Apoi, daca ai nevoie de mai mult de 8 ore (sa zicem) cat ai stabilit initial, pentru orele in plus poti beneficia de o reducere de 50% din suma datorata pentru munca suplimentara (explicatia ei e simpla: suma deja contractata acopera cheltuielile). O alta facilitate pe care o poti acorda clientului este sa-i permiti plata in rate; insa aici se aplica o regula de aur pentru toti fotografii de nunti - niciodata banii nu se dau "dupa nunta". O parte din bani se dau cu 90 de zile inainte de nunta, o alta parte cu 30 zile inainte.

LE: Inghesui aici si un link catre un articol despre promovarea afacerii pe Facebook si cat de inodora si incolora poate fi prezenta ta pe "reteaua de prieteni". Daca cei 2.000 de prieteni NU-ti calca pragul pravaliei sa-ti cumpere o acadea macar, la ce bun sa te preocupe prezenta pe FB?

No comments: